LOTUS® slachtoffer

U heeft ze vast wel eens gezien. Tijdens een EHBO, BHV of ontruimings oefening een LOTUS® slachtoffer met levensechte verwondingen. Dit is natuurlijk geen echt slachtoffer, maar een LOTUS® slachtoffer. Lotus staat voor Landelijke Opleiding Tot Uiting Van Slachtoffers.

Afhankelijk van de doelstellingen van de cliënt kan een LOTUS® slachtoffer onder andere helpen bij het ensceneren van een ongevalssituatie, het realistisch uitbeelden van letsel en aandoeningen d.m.v. grime, en het adequaat reageren op de verleende hulp.

De doelstelling van een LOTUS® slachtoffer is bijstaan in het trainen van hulpverleners, zowel professionele hulpverleners als EHBO-ers en BHV-ers. De training wordt ondersteund door het in scène zetten van situaties die de werkelijkheid zoveel mogelijk benaderen. De opzet is de hulpverlener in opleiding en de gediplomeerde hulpverlener zo dicht mogelijk bij de praktijk te brengen. Aan de hand van het gedrag en de antwoorden van het Slachtoffer Acteur kan de hulpverlener de juiste diagnose stellen.

Door het medisch verantwoord uitbeelden van letsel kan de hulpverlener de verschijnselen van bepaalde letsels zoals botbreuken, shock, flauwte enz. herkennen. Door de juiste enscenering kan de hulpverlener zich een voorstelling maken van het ongevalsgebeuren en kan hij leren de situatie te beoordelen en mogelijk gevaar herkennen.

Bovendien zullen hulpverleners minder snel van hun stuk gebracht worden bij het zien van bloederige wonden in een echte ongevalssituatie, en zijn ze beter in staat de juiste eerste hulp te verlenen

Als LOTUS® slachtoffer en als instructeur in BHV, EHBO + Brand en Ontruiming heb ik ervaring in verschillende soorten opdrachten, ondersteuning bij EHBO/BHV opleidingen, ontruimingsoefeningen in bedrijven, oefeningen in samenwerking met de Marine en de geneeskundige troepen van de Landmacht waaronder de vlootdagen in Den Helder, ontruimingsoefeningen met de brandweer en auto te water.

Met mijn ruime kennis kan ik u helpen bij het bedenken en uitvoeren van scenario’s voor bijvoorbeeld brandoefeningen of bedrijfsongevallen.